Sunday, April 21, 2013

Ainakin pääraaka-aine pysyi samana

Tässäpä surullinen tarina pääsiäistipujen synnystä. Pääsiäisen kunniaksi päätin kokeilla elämäni ensimmäisen kerran cookie popseja. Confetin blogissa oli ihana ohje pääsiäistipu popseista ja niin päätin yllättää sukulaiset pääsiäisenä ja viedä näitä ihanuuksia tuliaisiksi. Sanotaan nyt jo selvennykseksi että en linkitä tähän confetin kuvaa varsinaisesta ohjeesta koska on tarpeeksi rankkaa laittaa kuva omista versioista.

Ohjeessa tipuissa oli käytetty kaurakeksejä, ananasmehua ja ananastuorejuustoa. Ohjeen mukaan popsit kuuluisi kuorruttaa keltaisella candy melts kuorrutteella. Ensimmäinen vastoinkäyminen tuli leivontakaupassa kun keltaiset candy meltsit oli loppunut. Eihän siinä auttanut kun säveltää. Päätin lennosta että teen kuorrutteen valkosuklaasta jonka värjään keltaiseksi... problem solved, ei ongelmaa mitä tämä leivontaässä ei ratkaisisi. Niin suuntasin tyytyväisyyttä uhkuten kauppaan ostamaan pops taikina tarvikkeita. Kun ideoinnin makuun kerran oli päästy alkoi päässäni kehittymään ajatus siitä ettei kaurakeksit ja ananas ehkä ole paras vaihtoehto. Muistin myös lukeneeni joskus cookie popseista missä oli pätkistä. Noh mutta ei muuta kun reseptiä hieman säveltämään ja kaurakeksien tilalle dominoita, ananasmehun tilalle pätkiksiä ja tuorejuustoa. Jo tässä vaiheessa pätevämpi blogin lukija ymmärtää että pops massasta tulisi astetta haastavampi käsitellä, itsehän en toki tätä vielä tässä vaiheessa tajunnut. Kun lapset nukkuu on hyvä ottaa tippa punaviiniä ja alkaa leipomaan. Onneksi olin tajunnut massan olevan sen verran suklaista että ennen päällystämistä popsien olisi syytä olla mahdollisimman kylmiä. Mitään suoraa ohjetta kuinka paljon esim. tuorejuustoa ohjeeseen tulisi ei ollut vaan luotin omaan silmään ;) Olenhan kokenut leipoja...

Vaikka popsit oli jääkylmiä ennen kuorruttamista alkoi ne sulamaan käsiin jos palloon koski. Nyt kun pops taikina oli tumma ei valkosuklaan pigmentti millään meinannut peittää itse massaa. Ideahan popseissa on että ne dippaisi suklaamassaan mutta päädyin lopulta valuttamaan suklaan popsien päälle. Tipu popseista tuli yllättäen paistettuja kananmunia mutta hei! pääraaka-aine pysyi samana.

Tässä siis kuvina pääsiäisen paistetut kananmunat


Ja tässä vielä ohje kananmuniin:

Pops massa:
Fiiliksen mukaan dominoita noin 1 1/2 pakettia
Yksi pussi pätkistä joista leipoja syö muutaman ja lapsi yhden
Tuorejuustoa oman silmän mukaan.
Kuorrute:
Valkosuklaata paljon paljon enemmän kuin leipojan oma silmä olisi sanonut
eli noin 200 g ainakin
Keltaista tomuväriä
Kananmunien nokat värjättyä marsipaania
Silmät mustia sokerihelmiä

Tässä muuten oikeasti leivontavinkki perään. Kun värjäät valkosuklaata niin helpointa on käyttää tomuväreillä värjäystä, niillä onnistuu 99 % varmasti. Pastaväreillä värjäys onnistuu oman kokemuksen mukaan hyvin harvoin. Suklaa kun ei ole tuon nesteen kanssa parhaimpia ystäviä. En ole vielä saanut selville minkä takia joskus tuo pastaväreillä värjääminen onnistuu ja joskus ei, luulen että myös käytetyllä suklaalla on väliä.
 


No comments: