Monday, April 22, 2013

Keittiö stressiä

Kovana keittiön käyttäjänä otan keittiön suunnittelun hyvin vakavasti. Ensimmäinen stressin aihe on tila, voiko ihmisellä olla tarpeeksi suurta keittiötä? Ei voi. Toinen stressin aihe on ulkonäkö ja käytännöllisyys, nämä kun ei millään tunnu kävelevän käsi kädessä. Keittiön kokoon ei tällä kertaa pysty vaikuttamaan ja näin ollan säilytystila ja keittiön käyttöominaisuudet on etusijalla. Jos pitää leipomisesta (ja leipomusten syömisestä) yhtä paljon kun minä, on kunnon leivontataso paikallaan. Olen aina toivonut ikkunan alle itselleni isoa leivontatasoa ja nyt sen saan. Tulevassa keittiössä on reipas 2 m pelkkää tasoa ikkunan alla. Jos saisin valita laittaisin niin uunin kuin astianpesukoneen käyttötasoon mutta tällä kertaa piti valita. Edellisessä keittössä itselläni oli uuni käyttötasossa ja nyt tulee astianpesukone. Miksi valitsin näin? vaihtelu virkistää ja kahden lapsen taloudessa tiskikone on suuremmalla käytöllä kuin uuni.

Mitä muuta keittiössä pitää olla? tietenkin apteekkarin kaappi joka vetää tavaraa mielettömät määrät. Ulosvedettävät laatikostot ovat paljon käytännöllisempiä kuin pelkät kaapit, siis ainakin omasta mielestä. Isoille kodinkoneille esim. yleiskone pitää olla kaappitilaa. Jääkaapin että uunin vieressä pitää olla laskutilaa. Liesi ja vesipiste pitää olla suhteellisen lähekkäin. En usko että säilytystilaa yleensäkään voi olla liikaa keittiössä. Avohyllyt ovat ihania yksityiskohtia mutta valitettavasti sellaisia ei omaan keittiöön nyt mahdu.

Keittiö toimittajaksi on päätetty Ikea joka on hyväksi ja edulliseksi todettu. Tasot ja hanat ovat vielä hakusessa. Välitilan laatta tulee olemaan fasettireunaista harmaata laatta joka ladotaan tiililadonnalla. Tälläistä laattaa en mistään löytänyt mutta ABL-laatoilta sai teetettyä itselle sopivan värisen laatan. Pitkän harkinnan jälkeen päätimme laittaa keittiön lattiaan Aitokivi designin super white 60 cm x 60 cm laatan. Liesituulettimen päälle rakennetaan koristeellinen huuva.

Tässä keittiösuunnittelua kuvin






No comments: